Vakantie Egypte

Het mysterieuze Egypte biedt een scala aan historische monumenten en is een must voor elke historicus. In de woestijn kan men talloze locaties bezoeken voor adembenemende piramides en ruïnes. Natuurlijk zijn er prachtige musea voor het bewonderen van oud farao’s, keizerlijke schatten, beelden en mummies. Maar Egypte heeft veel meer te bieden. Het is een land met contrast. Naast de droogte en oudheid, bloeit er een prachtige vakantiebestemming in oasen van luxe en verwennerij. De all-inclusive resorts zijn geen kosten in bespaard en voorzien van alle luxe in een tropische omgeving. Culinair kom je ook niet te kort. Je kan overal lekker eten.

Zonvakantie en strandvakantie in Egypte

Egypte heeft prachtige zandstranden en een spectaculaire onderwater wereld voor duikers en snorkellaars. De bekendste duik regio’s vind je in Sharm El-Sheikh en Hurghada. Hier zijn ook diverse professionele duikscholen te vinden, met zeer ervaren personeel. Dus ook als je voor het eerst een duik wilt maken, kan je hier prima terecht. Maar Egypte kan je ook zeer goed surfen, windsurfen en kitesurfen. Er zijn vele restaurants met heerlijke lokale gerechten. Prachtige romantische uitzichten. Egypte heeft veel te bieden voor de zon, zee en strand genieter.

Klimaat Egypte

Weerkaart Egypte

In het gehele land zijn over het algemeen de dagen warm en de nachten koel. Egypte kent maar 2 seizoenen. Langs de kust, een milde winter van november t/m april met een minimum gemiddelde temperatuur van 14°C. Een warme zomer van mei t/m oktober met een gemiddelde maximum temperatuur van 30°C. In het binnenland zijn de verschillen extremer. In de winter kan ’s nachts de temperatuur dalen tot het vriespunt. Waar tegenover in de zomer de temperatuur overdag oploopt tot boven de 40°C. Temperatuur tussen dag en nacht verschillen gemiddeld 30°C. Kans op regen, zelfs aan de kust, is het gehele jaar door minimaal.

Wanneer de beste zonvakantie in Egypte

Tijdens de zomer en herfst (half juni tot half november) is Egypte een aantrekkelijke vakantie bestemming. De lente (maart t/m mei) is niet gunstig. In deze periode komen veel zandstormen voor. Dit gaat gepaard met windsnelheden van 140 km/u en temperatuur stijgingen van 20°C in 2 uur tijd. De stormen kunnen veel schade en ook ziekte veroorzaken. Voor een paradijselijke ervaring is de kustlijn uitermate geschikt met aangename temperaturen. Het binnenland is eenvoudig weg een woestijn en dus droog en heet.

Het klimaat per regio

Temperaturen in Egypte zijn van april t/m november redelijk constant en verschillen niet heel veel per regio. Tenminste, het is overal heet. Bij een zomervakantie aan de kustlijn van de Rode Zee (Hurghada en Sharm) moet je rekening houden met temperaturen van 30°C tot 35°C overdag. Met warme nachten van 20°C tot 25°C. Van december t/m maart ligt de temperatuur op maximaal 25°C overdag en 18°C in de nacht. In het noorden (Cairo en Alexandria), aan de kustlijn van de Middellandse Zee, kan je uitgaan van gemiddeld 30°C overdag en 18°C in de nacht. Van december t/m maart, 20°C overdag en 10°C in de nacht. Uiteraard is het zuiden (Luxor en Aswan) het warmst. Dit ligt ook meer in het binnenland. Gemiddeld 38°C overdag en 20°C in de nacht. Van december t/m maart 25°C overdag en 8°C in de nacht.

Culinaire keuken Egypte

Ta'miyya

Culinair is het land een mix van vele bekende internationale keukens. Er is altijd wel een bekend gerecht en wat wils voor iedereen. Ook is op elke hoek wel een restaurant te vinden. Variërend van een klein zaakje waar je voor enkele euro’s een Egyptische maaltijd heeft, tot luxe restaurants voor 5-gangen diners.

Ook in Egypte wordt de kwaliteit van het restaurant bepaald door de kok. En deze wisselt nog wel eens in de grote steden. De kaart en bediening is in het Arabisch en Engels of soms in het Frans. Er is altijd een ruime keus in diverse internationale gerechten, alsmede een mooie keus in Egyptische. De meeste hotels hebben ook een 24 uurs koffiecorner.

Een typisch Egyptische maaltijd bestaat uit Fava-bonen en vlees, rijst, geroosterde kip of Gyros (gegrilde lapjes lamsvlees) met brood (Pita). Er wordt geen varkensvlees gegeten, gezien varkens als onrein worden gezien.

Een typisch maal wat je op straat veel tegen zal komen is Ta’miyya (Falaafil genaamd in Alexandria). Dit zijn fijn gesneden bonen met kruiden welke in bladerdeeg worden gerold en gefrituurd. Samen met tomaat, sla en Tahina saus wordt dit met of in brood geserveerd.

Molokhiyya is een zomergroente waar vaak, samen met kip, konijn of lam, soep van wordt gemaakt. Mezze zijn kleine hapjes geserveerd met een drankje. Er wordt veel soep en Stew gegeten. Deze wordt gemaakt van groente, vlees of vis. Salades worden gemaakt van groenten, tomaat, aardappelen of ei. Maar ook van bonen en yoghurt.

Enkele bekende hoofdgerechten zijn: Torly, van groenten, lams- of rundervlees, uien, aardappelen, bonen en erwten. Kebab, gegrild lamsvlees welke eerst is gekookt in uien, marjolein en citroensap. Kufta, gekruid lamsvlees en in de vorm van gehaktrollen gegrild. Hamaam, gegrilde duif gevuld met gekruid rijst wordt gezien als de lokale delicatesse.

Voor de beste vis restaurants moet je ook in Egypte aan de kust zijn. Gamabri (garnalen), Calamari (inktvis) Gandofli (schelp dieren) en Ti’baan (paling), zijn de zeevruchten welke je als vis liefhebber geprobeerd moet hebben.

Als je geluk heeft wordt je door een gezin uitgenodigd mee te eten. Een avondmaal wordt meestal genoten tussen 9 en 10 uur ’s avonds. Maar is qua tijd vooral afhankelijk van het beroep van de gastheer. Het is mogelijk dat je pas om 1 uur ’s nachts aan tafel gaat. Neem voor het gezien bloemen of chocolade mee. Alcoholische dranken zullen door de meeste moslims niet worden gedronken. Het wordt als compliment opgevat als je na de maaltijd de kok complimenteert en vraagt naar het recept. Wacht minstens een half uur na de maaltijd voordat je vertrekt. Bij vertrek complimenteert je de kok nogmaals en bedankt je voor de maaltijd.